GEG 2014

Informatii locale

 

Situat într-o regiune de câmpie, la altitudinea de 260 m, Târgoviște – cu o populație de circa 80.000 locuitori – este reședința județului Dâmbovița. Menționat documentar din anul 1396, a fost reședință domnească și capitală a Țării Românești până în anul 1714, perioadă în care a cunoscut o dezvoltare deosebită.

De la sfârșitul sec. XIX a înregistrat un nou avânt economic, ilustrat prin iluminarea orașului în 1863, inaugurarea cursei de diligențe și apoi de cale ferată București-Târgoviște (1884), înființarea primei întreprinderi industriale - Arsenalul Armatei, construirea rafinăriilor de petrol. Așezat la o veche răscruce de drumuri comerciale, orașul este situat la 80 km nord-vest de Bucureşti (circa o oră de Aeroportul Internaţional Henri Coandă), fiind legat feroviar (de Bucureşti, Ploieşti şi Pucioasa) şi rutier (prin drumuri naţionale de Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Câmpulung). Istoria Târgoviştei este legată de numele unor domnitori, cunoscuţi pentru diverse ctitorii în regiune: Mircea cel Bătrân (ce a refăcut Curtea Domnească), Vlad Ţepeş (cunoscutul personal Dracula – ce a construit Turnul Chindiei), Radu cel Mare (ce a reclădit Mănăstirea Dealu), Neagoe Basarab (sub domnia căruia s-a pictat aceasta), Petru Cercel (ce a ctitorit Biserica Domneasca), Matei Basarab (ce a extins fortificatiile orasului).

De asemenea, numele orasului se asociaza si cu numele unor personalitati ale vietii culturale si politice: Macarie (tipograf, autorul primei carti publicate la noi in 1508), Diaconul Coresi (traducator si mester tipograf), Ion Heliade Radulescu (scriitor, politician), Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti (scriitor), Grigore Alexandrescu (poet), Theodor Stolojan (economist si om politic), Gheorghe Petrascu (pictor), Gheorghe Zamfir (naist). Targoviste este un important centru universitar. Aici se gaseste Universitatea „Valahia” (institutie de stat, infiintata in anul 1992), ce cuprinde 9 facultati si circa 8000 studenti. Trecutul istoric bogat releva un oras renumit pentru obiectivele turistice: Complexul Muzeal „Curtea Domneasca”, biserici si manastiri, incluse in lista monumentelor ce necesita protectie.

 

©Department of Geography. Valahia University of Targoviste